Bölge

Başkan Kaya: Ne söz vermişsek sonuna kadar arkasında olacağız

TRABZON,(DHA)- ORTAHİSAR Belediye Başkanı Ahmet Kaya, “Trabzon’a vadettiğimiz projeleri de bir bir hayata geçireceğiz. Ne söz vermişsek sonuna kadar arkasında olacağız. Trabzon’u şeffaf, hesap verebilir, halkçı bir belediyecilik anlayışıyla tanıştırıp bu anlayışı dalga dalga büyüteceğiz” dedi.

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, yerel TV’nin canlı yayınında açıklamalarda bulundu. Gazetecilerin sorularını cevaplandıran Başkan Kaya, geride kalan dönemde yapılan çalışmaları anlattı. Ortahisar Belediyesi Başkan adaylığı dönemindeki 41 proje vaadi ve bu projelerin gerçekleşme aşamalarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Kaya, bugüne dek tamamlanan projeler hakkında bilgi verdi. Çalışmalarının yanı sıra gazetecilerin bölge ve ülke gündemine yönelik sorularına da cevap veren Başkan Kaya, dikkat çekici ifadeler kullandı.

‘TOPLAM BORCUMUZ 1 MİLYAR 227 MİLYON 619 BİN LİRA’

Belediyenin gerçek borcuyla ilgili soru üzerine Başkan Kaya, önceki dönem Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’in belediyenin borcunu ilk etapta 109 milyon lira olarak açıkladığını hatırlatarak şöyle konuştu:

“Sonrasında biz belediyeyi kazandığımızda ilk iş olarak borç tutarlarımızı sorduk. Mali İşler Müdürümüz bize bir tablo getirdi, rakamları topladık ve 857 milyon liralık bir rakamla karşılaştık. Bu borç da tamamen dilekçeyle kurumlardan isteyerek aldığımız tamamen resmi evraklara dayanan bir borç. Ardından bu borcu kamuoyuyla paylaştık çünkü şeffaf, hesap verebilir, halkçı bir anlayışla belediyecilik yapacağımızın sözünü vermiştik. Borcumuzu açıkladıktan sonra önceki dönem Belediye Başkanı, ‘Hayır borç 857 milyon değildir, 596 milyondur ve bunun üstünde bir borç çıkarsa ben ödeyeceğim’ diye bir taahhütte bulundu. Ben de iddiamın arkasında durdum ve bu borcun 857 milyondan eksik olması halinde bütün Trabzon halkından özür dileyeceğimi söyledim. Ki burada şöyle bir çelişki daha var: Cüneyit beyin soru önergesine ‘Borç 109 milyon liradır’ diyen başkan ardından çıkıp ‘Borç 596 milyon liradır’ demiştir. Bu tartışmalar yoğunlaşınca biz ‘bizim derdimiz tartışma değil doğrunun ortaya çıkmasıdır’ anlayışıyla bağımsız denetçilerin belediyemizin borcunu belirlemesi yönünde bir karar aldık. Bağımsız denetçiler gelsinler bizden gerekli belgeleri istesinler sonra da belediyenin borcunu kamuoyuna açıklasınlar dedik. Bu çağrımıza Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir Hasan Kamil Velioğlu ve bir grup arkadaşı talip oldu ve bir çalışma yaptılar. Çalışmanın sonucunu görünce, ‘keşke ben haksız çıksaydım, borç keşke onların dediği gibi çıksaydı da ben de Trabzon halkından özür dileseydim’ dedim. Ama borç maalesef bizim açıkladığımızın da üstünde çıktı. Hasan Kamil Velioğlu bir siyasi partinin il başkanı olduğu için tarafsızlığından şüphe edenler olabilir ama buradaki bütün belgeleri arzu eden herkesle paylaşma taahhüdünde bulunuyorum. Belgeleri Ahmet Metin Genç ve onların mali birimlerinde çalışan bütün arkadaşlara verebiliriz. Bu belgelere göre toplam borcumuz 1 milyar 227 milyon 619 bin 656 lira, toplam alacağımız da 435 milyon 390 bin liradır, ki bunun tahsil edilebilmesi çok güç. Mesela borçlulardan biri Değirmendere’de bir esnaf, yurtdışına gitmiş belediyemize 20 milyon lira borcu var ve biz yurt dışına tebliğde bulunamadığımız için parayı alamıyoruz. Bu hesaplara göre o alınması mümkün olmayan alacakları da hesaba kattığımız zaman net borcumuz; 792 milyon 228 bin lira. Ahmet Bey bir taahhütte bulunarak belirttiği rakamın üzerindeki borcu ödeyeceğini söylemişti. Bizim de bugün Ortahisar Belediyesi olarak Ortahisar halkı adına kendisine ‘arada 200 milyon fark var bunu ödemenizi rica ediyoruz’ deme hakkına sahibiz.”

‘PROJELERİ DE BİR BİR HAYATA GEÇİRECEĞİZ’

Belediyenin kaynaklarının personel maaşlarını ödemeye ve ekonomiyi yönetmeye yetip yetmeyeceği yönündeki soruyu yanıtlayan Başkan Kaya, “Belediyemizi borçlarını sağlıklı bir şekilde ödeyebilen bir kurum haline getirmemiz lazım. Ekonomiyi yönetme konusunda başkan yardımcılarımızla sürekli stratejik toplantılar yapıyoruz. ‘Taahhüt ettiğimiz projeleri nasıl yerine getirebiliriz, çalışanlarımızın maaşını hak ettikleri biçimde nasıl ödeyebiliriz, bunun derdindeyiz. Çok ağır bir personel yükümüz var ve İller Bankası’ndan gelen para personel maaşını ödemeye yetmiyor. Birçok belediyede İller Bankası’ndan gelen para maaşı öder onun dışında da belediyenin gelirleriyle diğer hizmetler yapılır. Ama bizdeki gelir gider dengesi maalesef çok bozuk. Ama bu durumun üstesinden geleceğiz, Trabzon’a vadettiğimiz projeleri de bir bir hayata geçireceğiz. Ne söz vermişsek sonuna kadar arkasında olacağız. Trabzon’u şeffaf, hesap verebilir, halkçı bir belediyecilik anlayışıyla tanıştırıp bu anlayışı dalga dalga büyüteceğiz” dedi.

‘BİNDİĞİM MAKAM ARACI HACİZLİYDİ’

Göreve başladıklarında makam araçlarının hacizli olduğunu hatırlatan Başkan Kaya, “Bindiğim makam arabası hacizliydi belediyeyi kazandığımızda. Hala o arabayı kullanıyorum. Diğer tahsisli araçta da haciz vardı. O hacizleri kaldırdık. Mazot aldığımız firma uzun zamandır ödeme alamadığını ve mazot vermeyeceğini söyledi. Böyle göreve başladık ama bu gün çok yol aldık. İşleri sistematiğe başladık ve tıkır tıkır işleyen bir belediyeyi gerçekleştirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

‘ARTIK STARTI VERİYORUZ’

Belediye binasını daha verimli kullanma anlamında yeni bir çalışma yaptıklarını vurgulayan Başkan Ahmet Kaya, “Yapılan hizmete teşekkür etmeyi bilen, doğru işleri alkışlayan bir insanım. Yapılan güzel işler var, yok değil. Fakat belediyemizin kurumsallığı anlamında çok eksikle karşılaştık. Çok güzel bir belediye binamız var. Saray gibi bir bina yapılmış. Yapanlara teşekkür ediyorum. Çok lükstü, çok ihtiyaçlı değildi, bu tartışılabilir ama sonuçta bir bina yapılmış. Fakat binanın kullanımı konusunda inanılmaz sıkıntılar var. Zaman zaman binayı dolaşıyorum. Düşünün çok güzel bir bina yapmışsınız ama vatandaşın en çok işlinin olduğu Emlak servisini, eksi 2’ye 3’e koymuşsunuz. Bu kadar güzel bir binada, vatandaşın teması olan, iş için geldiği belli birimleri birinci kata koymamışız mesela. Eleştiriyorum doğru bulmuyorum. Binayı daha ergonomik daha verimli kullanma konusunda bir çalışma başlattık. Arkadaşlarımız uzun zamandır değerlendirme yapıyor. Artık startı veriyoruz. Vatandaşın işli olacak birimler bellidir. Hızlıca işini, görüp çıkabileceği bir düzenleme yapıyoruz. Emlak vergisi ödeyecek vatandaş giriş katında vergisini ödeyecek eksi 2’ye 3’e inmesine gerek kalmayacak. Diğer birimleri de aynı bu planlamayla yeniden yerleştiriyoruz ve düzenliyoruz” ifadelerinde bulundu.

‘16 BİN 423 BİNA KAYIT DIŞI’

Ortahisar’da kayıt dışı binaların fazlalığına dikkat çeken Başkan Ahmet Kaya, “Kayıt dışılığı önlüyor. Bir çalışma yaptırdık. Ortahisar ilçemizde 16 Bin 423 bina kayıt dışı. Bu binalardan biz emlak vergisi alamıyoruz. Yıllık 815 milyon gelir kaybı demek. Ayrıca vergide adaletsizlik demek. Bir vatandaş vergisini veriyor, diğeri vermiyor. Bu adaletli ve hakkaniyetli bir uygulama değil. Bütün bu verileri kayıt altına alıp doğru ölçen ve yöneten bir anlayışla, belediyemizin kapasitesini vatandaş menfaatine en güzel şekilde kullanabileceğimiz uygulamaları başlattık, yakın bir gelecekte, binadan içeri girince güler yüzle hangi birime gideceğini soran ve ona mihmandarlık yaparak gideceği yere kadar eşlik eden bir kurumsallıktan bahsediyorum. Belediyemizi içeri giderdiğinde hizmet alırken insanların mutlu olacağı, personelin ona hoş geldin dediği çay ikram ettiği bir kurum haline getireceğiz. Bu istikamette çalışmalarımızı yaptık”” şeklinde konuştu.

BUGÜNE KADAR YAPILAN ÇALIŞMALARI ANLATTI

Programın ikinci bölümünde Belediye Başkanı Kaya, geride kalan süreçte yapılan çalışmaları anlattı. “Aday olduğumuz dönemde vaat ettiğimiz ayakları yere basan, uygulanabilir projeler vardı” diyen Başkan Kaya Başkan Kaya özetle şunları söyledi:

“Biz göreve başlarken, arkadaşlarımızla temel yol haritamızı çizdiğimizde dedik ki, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çok önemli ve çok güzel bir sözü var; “Vatanını en çok seven, görevini en iyi yapandır. Bizim temel anlayışımız bu, görevimizi en iyi yapma anlayışıyla Trabzon’umuza ve Trabzon’da yaşayan vatandaşlarımıza hizmet edeceğiz. Bu anlamda nitelikli bir kadro oluşturduk. Müdür yapımızda değişiklikler yaptık, her birine huzurunuzda teşekkür ediyorum, her bir müdürümüz çizdiğimiz bu misyon doğrultusunda görevlerini yapma gayretinde oldular, bundan sonra da aynı çizgide, aynı perspektifle Trabzonlu hemşerilerimize hizmet edeceklerinden hiç şüphem yok. Meydanda Kent Lokantamızı açtık. Bugüne kadar 43 bin 500 vatandaşımız yemek yedi. İkinci şubemizin çalışmasını başlattık. Avni Aker’in karşısında bir alan kiraladık, ikinci kent lokantamızı vatandaşlarımızdan gelen yoğun talepler doğrultusunda Kasım’ın 20 sine kadar açmış olacağız”