Fatih YILMAZ/TOKAT,(DHA)- TOKAT'ta 2015 yılında coğrafi işaret verilen Tokat kebabı, Almus ilçesinde halkın kendine has pişirme tekniği ile bambaşka bir lezzete dönüşüyor. Bayramda kesilen kurban etleriyle yapılan kebap yörenin vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor.
Coğrafi işaretli Tokat kebabından farklı olarak yapılan yöreye has Almus (Muhat) kebabı, ilçenin yüksek rakımlı yaylarında kekikle beslenen 6-9 aylık erkek kuzularından elde edilen et ve kuyruk yağı ile yörede doğal olarak yetiştirilen patlıcan, domates ve biberlerin marine edilmeden ağaç şişlere dizilmesiyle odun ateşinde pişiriliyor. Özellikle yaylacıların kullandığı bu teknik ile pişirilen kebabı Tokat kebabından ayıran en büyük özellik ise tahta şişlerin kullanılması. Bu sayede, Almus kebabını pişirmek isteyenler doğal olarak çevreden buldukları ince ağaç dallarını bıçakla temizleyerek demir şişe ihtiyaç duymadan kebabı odun ateşi közünde pişirebiliyor. 300 yıllık geçmişli bir lezzet olan coğrafi işaretli Tokat kebabını Almuslu halkın kendine has pişirme yöntemini deneyen vatandaşlar da bu lezzete Kurban Bayramı'nda büyük ilgi gösteriyor.
ET DEMİR İLE TEMAS ETMİYOR
Ailesiyle birlikte Çatak Yaylasına piknik yapmak için gelen vatandaşlardan İhsan Biçer, uzun yıllardır kendilerine has pişirme tekniğiyle pişirilen Almus kebabını Tokat kebabından ayıran en büyük farkın kullanılan etin demir ile temasının olmaması olduğunu belirtti. Biçer, konuşmasında vatandaşları Almus kebabı yemeye davet ederek, “Tokat kebabı demir şişlerle özel bir fırında pişiriliyor. Bizim Almus'ta ise, bu yörede tahta şişlerle yapıyoruz. İçine patlıcan, domates, biber takıyoruz. Sivas tuzu kullandığımız için de lezzeti çok farklı oluyor. Sizleri de Almus Çevreli kasabasına Çatak Yaylası'na kebap yemeye bekliyoruz" dedi.
Yapılan kebaba hiçbir katkı maddesi ve herhangi bir baharat kullanmadıklarını söyleyen Almus ilçesi Çevreli kasabasına bağlı Aydınlar Mahallesi Muhtarı Mustafa Saltık ise, “Tokat kebabı meşhur bir kebabımızdır. Demir şişlerle ocaklara sallanır. Ayrı bir lezzeti vardır. Bu yaptığımız kebapta Almus ve Çevreli yöresine ait ağaç şişlerle, tahta şişlerle yaptığımız kebap şeklidir. Etimizde herhangi bir baharat çeşidi kullanmıyoruz. Sadece Sivas tuzu kullanıyoruz. Ete ayrı bir lezzet veriyor. Etimiz kuzu etidir. Bizim bu yöremizde Almus Çevreli'de genelde bu şekilde yaparız" diye konuştu. (DHA)
FOTOĞRAFLI