SAĞLIK

Prof. Dr. Sökülmez : 1 kişinin günlük alması gereken et miktarı 150 gramdır

 SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Pınar Sökülmez Kaya, kurban bayramında her öğünde et tüketilmemesi gerektiğini ifade ederek, “Her öğünde mümkün olduğu kadar et tüketmemeliyiz. Çünkü bir bireyin günlük et gereksinimi 100-150 gram” dedi.

Kurban bayramı süresince öğün ve porsiyon olarak ne kadar et tüketilmesi gerektiği konusunda uyaran OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Pınar Sökülmez Kaya, “Bayramlar, bizim için akrabaların bir araya geldiği, büyük aile sofralarının kurulduğu ve ikramların bol olduğu zamanlardır. Bu yüzden bizim için yemekler önemlidir. Kurban bayramı boyunca her öğün et yemekleri yapılıyor. Her öğünde mümkün olduğu kadar et tüketmemeliyiz. Çünkü bir bireyin günlük et gereksinimi 100-150 gram” dedi.

Etin tek başına değil, yanında farklı besinlerle birlikte tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Kaya, şunları söyledi:


“Etin demir içeriği çok yüksek olduğundan tek başına tüketilmesini pek fazla önermiyoruz. Etler, B12 ve folik asit kaynağıdır. Demir eksikliği anemisi yani kansızlık toplumumuzun önemli sorunlarındandır. Önlenmesi için demir içeren besinler tüketilmelidir ki bunların başında et ve et ürünleri gelir. Ancak demirin vücut tarafından kullanılabilmesi için C vitaminine ihtiyaç var. Bu nedenle etler, C vitamini içeriği yüksek yeşil yapraklı sebzeler ve meyvelerle tüketilmelidir. Eğer tek başına et tüketirsek, etin içerisindeki demirden dolayı vitaminlerin emilim oranı azalıyor. Marul, maydanoz, biber, domates gibi ürünler olabileceği gibi hem de mevsimsel olarak kabak, patlıcan, bamya, fasulye, bakla gibi ürünlerle tüketilmesini öneriyoruz. Böylece vitamin ve mineral içeriğini arttırmış olmanın yanı sıra etin içerisindeki besinlerin kullanımını yükseltip, besin çeşitliliğini sağlamış oluyoruz.”


‘ETİN EN AZ 1 GÜN DİNLENMESİ GEREKİR’


Kurban etlerin hemen tüketilmemesini ve en az bir gün dinlenmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Pınar Sökülmez Kaya, “Et kesildiği zaman ilk başta sertleştiği için en az bir gün dinlendirilmesi gerekir. Bunu yapmadığımız takdirde pişmesi, sindirimi ve hazmı daha zor olacaktır. Bu durum mide, kalp ve tansiyon sıkıntısı yaşayan hastalar için daha ciddi bir problem olabilir. Etimizi keserken ne kadar görünür yağlarını temizlesek de, etin içinde de belirli oranda bir yağ mevcut. Etimizi sebze yemekleriyle, kuru baklagil yemekleriyle veya kendi yağıyla pişmesini sağlamalıyız. Eti pişirirken üstüne yağ eklemek başka sorunlara da yol açabilir” ifadelerini kullandı. (DHA)