Fatih YILMAZ/TOKAT,(DHA)- TOKAT'ın Sulusaray ilçesinde 18 Nisan'da meydana gelen 5.6 büyüklüğünde ki deprem sonrası Gaziosmanpaşa Üniversitesi tarafından rapor hazırlandı. Rektör Prof. Dr. Fatih Yılmaz, depremde kerpiç dolgulu ahşap karkas yapıların hasar görmesinde ana etkenin, ahşap karkasın zayıf bir yapıya sahip olması ve birleşim noktalarının yetersiz olmasından kaynaklandığını söyledi.
Tokat’ın Sulusaray ilçesinde 18 Nisan’da meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem sonrası Gaziosmanpaşa Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim elemanları tarafından gözlem ve teknik incelemeler yapıldı. Rektör Prof. Dr. Fatih Yılmaz, üniversitede düzenlediği basın toplantısında hazırlanan rapor hakkında detaylı bilgiler aktardı. Rektör Yılmaz hazırlanan rapora göre betonarme binaların bazılarının dolgu duvarlarında sıva çatlakları, kolon kiriş birleşim bölgesi hasarları, özellikle sıvasız binaların bir kısmında düzlem içi hareketten kaynaklı çatlaklarının oluştuğu ve bu depremde kerpiç dolgulu ahşap karkas yapıların hasar görmesinde ana etkenin, ahşap karkasın zayıf bir yapıya sahip olması ve birleşim noktalarının yetersiz olmasından kaynaklandığını söyledi.
Raporda, cami minarelerinde orta veya hafif hasarların tespit edildiği, ağır hasarların cami mihraplarında görüldüğü, kısmi göçmelerin genellikle minare külahlarında ortaya çıktığını söyledi. Raporun sonucuna göre, kerpiç dolgulu ahşap karkas yapıların hasar görmesindeki ana etkenin, ahşap karkasın zayıf bir yapıya sahip olması ve birleşim noktalarının yetersizliği belirtildi. Bu durumun, yük aktarımının sağlanamamasına ve yapı elemanlarının deprem yüklerine karşı yeterli dayanımı gösterememesine sebep olduğunun belirtildiği raporda yapı elemanlarının farklı şekillerde çalışmaya başlaması nedeniyle toptan göçmeler ve ciddi hasarlar oluştuğu belirtildi. (DHA)
FOTOĞRAFLI