Ersin DEMİR/SAMSUN, (DHA)-SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ve OMÜ Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) işbirliğinde geliştirilen yapay zeka destekli Job Social isimli yerli ve milli mobil uygulama, iş dünyası ve akademik bilgiyi buluşturuyor. İş odaklı sosyal ağ projesi ayrıca gençlerin iş bulmasına da olanak sağlıyor.
OMÜ'de akademisyenler ve 10 kişilik öğrenci grubu , 2 buçuk yıllık bir sürede, yapay zeka destekli Job Social isimli mobil uygulamayı geliştirdi. İş odaklı sosyal ağ projesi olan Job Socail isimli uygulama, üniversitelerde geliştirilen bilgilerin, akıllı arama motorları aracılığıyla sektörün ihtiyacına cevap vermesini ve bilgi akışını sağlamasını hedefliyor. Uygulamaya firmalar tarafından yüklenen iş ilanları, iş arayanların CV'leri ile yapay zeka aracılığıyla eşleştiriliyor ve firmalara CV inceleme konusunda zaman kazandırıyor. OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, "Bilginin kontrol edilmesine, değerlendirilmesine ve yeni bilgiler üzerinde atak yapılabilmesini sağlayacak bir sosyal ağ oluşturduk" dedi.
'TÜM DÜNYAYA HİZMET EDECEK'
Uygulamanın, sektörün ve projelerin aradığı uzman desteğine katkı sağladığını söyleyen Rektör Ünal, "Job Social adıyla marketlerde yer alan bu platformda, akademideki bilginin hızlı bir şekilde sektöre aktarılması, öğrencinin staj ya da iş arayışında ya da sektörün nitelikli çalışan arayışında doğrudan eşleştirme yapan bir yapay zeka desteğini kullanmakta. Arzu edilen şey üniversitedeki akademik kadronun, uzman kadronun sektörün ihtiyacını karşılayacak şekilde en hızlı bir şekilde buluşturulması. Yerli ve milli olması, verinin bizim elimizde olması, veriye sahip olmayanın yönetemeyeceğini, kendi geleceğini kontrol edemeyeceğini biliyoruz. Yaşadığımız dünyada verinin analiz edilmesi, verinin kontrol edilmesi, verinin uygun isimlerle en kısa sürede buluşmasını hedefleyen bir ağ. Burada sadece Ondokuz Mayıs Üniversitesi değil, Türkiye'deki akademik birikimin tamamının ve Türkiye'deki sektörün tamamına hatta bunun bir sonraki adımı da önce Türk Dünyasına ardından da tüm dünyaya hizmet edecek bir forma dönüştürülecek" diye konuştu.
'ZAMAN KAYBINI ORTADAN KALDIRIYOR'
Üretilen patentlerin, yapay zeka desteği ile doğrudan sektöre ulaştığını belirten Ünal, "Bizim birinci derecede muhatabımız sektör. Üreten sektör. Üretilen patentlerin doğrudan onlara düşmesi, ilgi duydukları patentlerin doğrudan ilgilenmelerini sağlamak buradaki temel amaçlardan birisi. Kendi sorunlarıyla ilgili bir uzman arayışında en uygun uzmanın nerede olduğunu, yapay zeka aracılığıyla biz sektöre sunmak istiyoruz. Diğer işlemlerin ikili buluşmadan sonra gelmesi gerekiyor. Burada yapılması gereken bir takım evrak, kağıt işlerinin arkadan gelmesi gerekiyor. Aksi takdirde her iki tarafı da yoruyor, her iki tarafa da ciddi zaman kaybına neden oluyor.Biz bu uygulamayı tüm Teknoloji Transfer Ofisleri (TTO) ve Teknopark'ların kullanmalarını da istiyoruz. Hatta bu onlara bir takım avantaj sağlayacaktır. Kendilerini tanıtma noktasında, proje yaparken uzman bulma noktasında bir takım avantajlar sağlayacak. Dolayısıyla bu sadece OMÜ'ye yada Karadeniz Bölgesine ait bir çalışma değil; Türkiye'deki tüm uzmanları ve üniversiteleri ilgilendiren bir çalışma olarak ortaya çıktı. Öğrenci açısından bakıldığında staj ararken ya da part-time veya tam zamanlı iş ararken işine yarayacak. Tersinden bakıldığında yatırımcının ve üreticinin de aradığı nitelikteki insanı bulma noktasında doğrudan yapay zekanın eşleştirmesi ile gerçekleştiren bir ağ olduğu için her iki tarafa da ciddi bir avantaj sağlıyor" ifadelerini kullandı.
'UYGULAMA BÜYÜK RAĞBET GÖRÜYOR'
OMÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Job Social Proje Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi İsmail İşeri, "Projenin en önemli özelliği, üniversite ile sanayi arasındaki bir dijital köprüyü yaratmaktır. Bu özelliği sayesinde Job Social akademide oluşan bilgi birikiminin, en hızlı şekilde alana ilgi duyanlara, paylaşımlara ilgi duyanlara en hızlı şekilde ulaşmasını sağlayacak. Burada kişilere, firmalara, özel sektör çalışanlarına ve tüm akademisyenlere oluşan bilginin paylaşılmasını sağlıyoruz. Uygulama iki buçuk yıllık bir emeğin karşılığı olarak ortaya çıktı. Yaklaşık 10 kişilik bir ekiple çalıştık. Şuan geldiği noktada da çok büyük rağbet görüyor. Uygulama yapay zeka destekli eşleştirme algoritması barındırıyor" dedi. (DHA)