EĞİTİM

Samsun'da çocuklara Geleneksel Türk Okçuluğu öğretiliyor

-SAMSUN Bilim Sanat Merkezi (BİLSEM) bünyesinde bulunan Geleneksel Türk Okçuluğu atölyesinde çocuklara okçuluk eğitimi veriliyor. 10-16 yaş arası çocuklar, atölyede spor yapmanın yanı sıra, tarih dersleri ile ok ve yay yapımı hakkında eğitimler alıyor.

Samsun BİLSEM bünyesinde kurulan Geleneksel Türk Okçuluğu atölyesinde eğitim alan çocuklar, ok ve yay kültürünü öğreniyor. Geleneksel Türk Okçuluğu alanında açılan atölye ile çocukların sporun yanı sıra, hem tarihi hem de kültürel bilgiler de edindiğini söyleyen Samsun BİLSEM Müdürü Civan Çelik, "Atölyemiz çocukları spora, tarihe, kültüre ve üretime yönlendiriyor" dedi.

'YAY VE OK YAPIMINI ÖĞRENİYORLAR'

Gençlerin ilgi duyduğu ve tarihi kaynakların ortaya çıkmasıyla da tarihteki aslına uygun olarak yapılan bir spor haline dönüştüğünü söyleyen Çelik, "Bilim ve Sanat Merkezi'mizdeki çocuklarımız kendi kültürlerini öğrenerek hem spor yapmaları hem de yay ve ok yapımını öğrenerek, kendi oklarını üretiyor. Hatta 'Ok gibi doğru olsam' isimli bir atölyemiz de var. Dolayısıyla Geleneksel Türk Okçuluğu atölyemiz, çocuklarımızı hem geleneksel spora hem geleneksel sanatlara hem de tarihin içerisinde unutulmuş yay üretilmesine ve spora yönlendiren bir atölyedir. Yaklaşık 4 yıldır eğitimlerimizi sürdürüyoruz. Her yıl 50'ye yakın öğrencimiz oluyor. Biz de yay ve ok temini süreçlerini yürütüyoruz. Türkiye'deki ihtiyaçlardan bir tanesi de 10-16 yaş arası çocuklar için yay üretimi" diye konuştu.

'GELENEKSEL OKÇULUK SALON SPORUNA DÖNÜŞTÜ'

Küçük yaştaki çocukların yaylarının özel olarak üretildiğini belirten Çelik, "Onlar için yayların küçük olması gerekiyor. Zorlanmadan ok atabilmeleri gerekiyor. Dolayısıyla, zorlanmadıklar için de severek ok atıyorlar. Küçük çaplı yayların üretilmesi biraz daha meşakkatli. Ancak Türkiye'de son yıllarda kurulan fabrikalar ve esnafımızın sahip çıkmasıyla bu yaylar üretiliyor. Velilerden de talep çok. Hatta yetişkinler de bu konuda talepleri oluyor. Hem çocuklara hem de yetişkinlere eğitim veren bir kulüp altyapımız var. 2010 yılından bu yana Türkiye'deki ve uluslararası pek çok yarışmaya katıldık. Samsun olarak, Türkiye'deki çocuklarla ok atma altyapısını kuran belki de ilk ekibiz. Öğrencilerimize de lisans alarak yarışmalara katılıyoruz. Önümüzdeki yıllarda geleneksel kıyafetiyle, geleneksel yay, ok ve çizmesiyle daha sistemli bir şekilde yarışmalara katılacağız. Bu altyapıyı hazırladığımızda çocuklarımız yarışmalara katılacaklar" ifadelerini kullandı. (DHA)