TRABZON,(DHA)- TRABZON Sağlık Turizmi Değerlendirme Toplantısı’na katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, “Turizm şehrimizin bacasız sanayisidir, buna hep beraber sahip çıkmalıyız. Turizm yatırımlarının sürdürülebilir olması ve bu sektörün irtifa kaybetmemesi için büyük bir gayretle çalışıyoruz” dedi.

Ordu’da baraj ve gölet sayıları artıyor Ordu’da baraj ve gölet sayıları artıyor

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Trabzon Sağlık Turizmi Değerlendirme Toplantısı’na katıldı. Maçka'daki Gardenhill Village Otel’de gerçekleşen toplantıda Başkan Genç’in yanı sıra İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan Usta, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erkut Çelebi, önceki dönem AK Parti İl Yönetim Kurulu Üyesi Özdemir Aydın ve sağlık kuruluşlarının temsilcileri yer aldı.

Turizm için yapılan bütün yatırımların kendilerini ilgilendirdiğini vurgulayan Başkan Genç, “Turizm, öncelikle şehrin aynı zamanda da ülkemizin ekonomisini ilgilendiriyor. Çünkü dışarıdan ülkeye para giriyor. Hem büyük ölçekli hem şehir ekonomisi adına değerlendirdiğimiz zaman turizmde üstün bir fayda var. Bu noktada gayret ortaya koyuyoruz. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Erkut Çelebi’yi proaktif çalışmaları nedeniyle tebrik ediyorum. Günün sonunda buradaki işletmelerimiz gelir elde edecek, para kazanacak. Trabzon'umuz kazanacak ve sonucunda ülke ekonomisine katkı sağlanacak. Trabzon'umuz ülke genelindeki illerle kıyaslandığında hakikaten sağlık turizmi noktasında hem fiziki kapasite itibariyle hem de yetkin tabip sayısı itibariyle çok yukarılarda. Sağlık kapasitemiz, hekimlerimizle, hastanelerimizle topyekun olarak kendi insanımızın sağlığı için ya da bölge insanımızın sağlığı için ama bunu turizme de tahvil edip buradan da bir gelir elde edebilir miyiz, bir katma değer üretebilir miyiz diye düşündük” dedi.

'SEKTÖRÜN İRTİFA KAYBETMEMESİ LAZIM'

Başkan Genç, “16 Haziran 2023 yılında ilk kez Bakü'den Trabzon'a seferler başladı. Haftada iki kez başlayan seferler şu anda haftada dörde çıktı. Hem şehrimizi geziyorlar hem de sağlık imkanlarından istifade ediyorlar. Geçen ay Tiflis'le bu çalışmayı başlattık. 70-80 bin civarında sadece Batum'dan şehrimize sağlık turizmi için gelen Gürcistan vatandaşı var. Biz belediye başkanıyız. Altyapı, yol, su, elektrik işi bunlar rutin işlerimiz ama şehrin ekonomisini de düşünmemiz lazım. Bu şehrin belediye başkanının şehrin ekonomisini, yatırımını, istihdamını gelişen trendi hangi alansa, hangi sektörse o konuda atılacak adımları düşünmesi lazım. Bu konuda girişimci olması lazım. Ticaret odamızla diğer kurum kuruluşlarımızla, il genelinde büyük bir gayreti ortaya koyarken, Ankara'ya gittiğimiz zaman da bakanlarımızı ziyaret ediyoruz. Ankara'da ziyaret ettiğimiz kurumlarımız buradaki motivasyonu ve birlikteliği görünce onlar da bu heyecana katkı sunmak istiyorlar. Günün sonunda yapılan her iş, atılan her adım, ülkenin ekonomisine bir girdi sağlıyor. Girişimci niteliği yüksek, cesareti, özgüveni olan sermaye sahibi şehrimizin güzel insanlarıyla seferberlik halinde hareket etmemiz şehir adına çok önemli. Şehre gelen her ziyaretçi bir turizm elçisi olarak geri dönüyor. Bu bilinçle de hareket etmemiz lazım. Önümüzdeki kısa bir zaman içerisinde Körfez ülkelerindeki şehirler ile kardeş şehir protokollerimiz olacak. Bu işi hareketlendireceğiz. Onun için bu yatırımlar kıymetli. Bu turizm yatırımların sürdürülebilir olması lazım. Turizm sektörünün irtifa kaybetmemesi lazım” diye konuştu.

‘KENDİMİZE ÇEKİ DÜZEN VERMELİYİZ’

Başkan Genç, “Biz daha nitelikli, daha çok konaklayan, daha çok para bırakan turizme de hitap etmek istiyoruz. O nedenle bu girişimlerimizi yapacağız. Şehir olarak da belki kendimize çeki düzen vermemiz lazım. Çünkü uygulanan fiyat politikaları çok önemli. İşte biliyorsunuz geçen yıl maalesef bunu bir yaptırım olarak uygulamak zorunda kaldık. Bu şehrimizin ekonomisini ilgilendiriyor. Turizm şehrimizin bacasız sanayisi, buna hep beraber sahip çıkmamız lazım. Sadece bir belediye başkanının iradesi veya olumsuzluklara karşı uyguladığı, uygulayacağı yaptırımlarla çözülecek bir mesele değil. Bir şuur lazım. O şuur da hepimiziz, bütün sektörlerimizdir. Çok özelliklerimiz var. Kısır döngüden çıkmak lazım. Bölgesel bakmak lazım bu işe. Tabi ki biz şehir milliyetçisiyiz. Şu anda en önemli işim Raylı Sistemi yapmak. Samsun'da var, Trabzon'da da olacak diyorum. Yapacağım bunu Allah nasip ederse. Yani gayret ediyorum bu konuda. Kapasiteyi değerlendirmemiz, eksiklikleri ortaya koyup tamamlamamız lazım. Şehrin yöneticileri olarak bu konuda hemfikiriz. Paydaşlarla da hareket ederek güzel sonuçlar alacağız. Ben buna çok inanıyorum. Onun için de gayret edeceğiz” şeklinde konuştu.

‘SAĞLIK TURİZMİNDE ÖNCÜ OLACAĞIZ’

Trabzon İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan Usta ise, “Trabzon sağlık turizmiyle alakalı ciddi bir atılım içerisinde. Özellikle proje ve uygulamalarla paydaş ülkeler ve şehirler ortaya çıkarıldı. Onların peşine hem de direkt uçuşları organize ederek ciddi bir şekilde ivme yakaladık. Özellikle Azerbaycan, Bakü seferleri iki haftada dört sefer olarak devam ediyor. Rakamlara ciddi yansımalarını görüyoruz. Yakın zamanda organize edilen Gürcistan Tiflis uçuşlarının da aynı şekilde yansımaları için bir beklenti içerisindeyiz. Azerbaycan gibi belki daha da fazla olacak şekilde ilimize ve ülkemize katkı sağlayacağını umuyoruz. Bu anlamda gayret için teşekkür ediyorum. İnşallah süreç içerisinde Erivan'ı, Tebriz'i, Erbil zaman zaman oluyor ama sürekliliğini sağlamak koşuluyla Kıbrıs'ı buna katıp direkt uçuşlarla şehrimizi daha ilerilere taşıyabilirsek sağlık turizminde Türkiye'nin üçüncü, dördüncü ili durumuna gelebileceğiz” ifadelerini kullandı.