Mehmet Can PEÇE/RİZE,(DHA)- RİZE’de faaliyet gösteren Türkiye’nin en büyük yeraltı metal madeni olan Çayeli Bakır İşletmeleri'nin (ÇBİ) Genel Müdürü Murat Güreşçi, “Yaptığımız sondajlarla rezervi 7 milyon tona çıkardık. Yılda 600-700 bin cevher üretiyoruz. Madenin ömrünün en az 10 yıl daha zamanı var" dedi.

Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü’den Suriye’ye devlet modeli önerisi Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü’den Suriye’ye devlet modeli önerisi

Çayeli Bakır İşletmeleri (ÇBİ) Genel Müdürü Murat Güreşçi, gazetecilerle buluştu. Kentte bir otelde gerçekleştirilen toplantıda kentte görev yapan gazetecilerin 'Gazeteciler Günü'nü tebrik eden Güreşçi, ardından madenin çalışmaları ile ilgili bilgiler verdi. Sondaj çalışmaları ile rezervlerin 7 milyona ulaştığını ifade eden Güreşçi, "960 bin tona yakın cevheri tesisimizde işleyip 62 bin ton konsantre ürettik ve sattık. Bunlardan da 14 bin ton bakır ve çinko metali elde ettik. Tesisimizde haftanın 3 günü duruyoruz. Önümüzdeki 5 yıl için bir planımız var. Hem kendi ruhsat sahamızda hem de ruhsat sahamızın dışında Rize ili içerisinde daha çok arama yapmaya karar verdik. Geçen yıl tekrar arama çalışmalarına başladık. Bir kaç hafta içerisinde ruhsat sahamızın içerisinde sondaj çalışmalarına tekrar başlayacağız. Yöreye katkı yapmaya devam etmek istiyoruz. Yer altında 8 kilometrelik sondaj çalışması yaptık. Yaptığımız sondajlarla rezervi 7 milyon tona çıkardık. Yılda 600-700 bin cevher üretiyoruz. Madenin ömrünün en az 10 yıl daha zamanı var. Önümüzdeki beş yıl içinde arama çalışmaları sayesinde umuyorum ki çok daha ileriye götürürüz. Şuanda madenin kapanma konusunu gündemimizden çıkmış durumda" diye konuştu.

Güreşçi madenin alt seviyelerinde de üretimi tamamladıklarını ifade ederek, ''Şuanda 400-500 metre derinlikte çalışmalar yürütüyoruz. Alt seviyelerdeki üretimi bitirdik. Günlük ortalama 2 bin 500 ton ham cevher çıkartıyoruz. İşletmede toplam 460 kişinin çalışıyor'' dedi. (DHA)