Seyyar tezgahına ‘Vatan haini geberdi’ yazısı asıp tatlı dağıttı Seyyar tezgahına ‘Vatan haini geberdi’ yazısı asıp tatlı dağıttı

Ersin DEMİR/SAMSUN, (DHA)-SAMSUN İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nde (AFAD) afetlerde görev almak isteyen vatandaşlar ve kamu görevlilerine yönelik 'Destek AFAD Gönüllüsü' eğitimleri sürüyor.

Samsun'da Destek AFAD Gönüllüsü olmak isteyen vatandaşlar, STK'lar ve kamu görevlileri; burada aldıkları ilkyardım, yangın, hafif arama ve kurtarma ile psikososyal destek ve insani yardım konularında 40 saat eğitim alıyor. Eğitimleri tamamlayarak sınavlardan başarılı sonuç elde edenler ise Destek AFAD Gönüllüsü olmaya hak kazanıyor. Samsun AFAD İl Müdür Vekili Seyit Ahmet Seldüz, "Vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda eğitimlerimiz devam ediyor" dedi.

'VATANDAŞIN TALEPLERİNİ KARŞILIYORUZ'

AFAD'ın Destek AFAD Gönüllüsü sayısının 6 Şubat depremlerinin ardından artış gösterdiğini söyleyen Seldüz, "Kamu kurum ve kuruluşlarımız ile vatandaşlarımıza yönelik afet farkındalık eğitimlerimizi düzenliyoruz. Vatandaşlarımıza yönelik de Destek AFAD Gönüllülüğü eğitimlerimizi yapıyoruz. 6 Şubat depremleri öncesinde Destek AFAD Gönüllüsü sayımız 10 bin civarındaydı. Depremden sonra bu sayı 24 bine ulaştı. Vatandaşlarımıza bir talep oluştu. Biz de bunu karşılamaya çalışıyoruz. Samsun'da Destek AFAD Gönüllüsü sayımız şu anda bin 166. Bu arkadaşlarımıza ilkyardım, yangın, hafif arama-kurtarma, psikososyal destek ve insani yardım konularında eğitim veriyoruz. Bu hafta itibariyle 197 vatandaşımız buraya geldi ve eğitimlere başladık. Bu arkadaşlarımız da eğitimlerini tamamladıktan sonra, afet bölgesinde çadır kurma, gıda dağıtımı ve vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak için yardımcı olacaklar. Bunun haricinde kamu kurum ve kuruluşlarından, depremde arama kurtarma eğitimleri almak isteyen personeller var. Onları da eğitiyoruz. Şu anda sahada Orman İşletme Müdürlüğü'ne bağlı Orman Arama Kurtarma (ORKUT) ekibi eğitim alıyor" diye konuştu.

'800 ÖĞRETMENİN EĞİTİMLERİ SÜRÜYOR'

Samsun'daki 3 sivil toplum kuruluşunun AFAD tarafından arama kurtarma konusunda akredite olduğunu belirten Seldüz, "İlimizde bulunan STK'lar da AFAD'a akredite oluyorlar. 3 STK akredite oldu, 2 tanesi ise eğitimlerini bitirdi ve sınav aşamasında. 15 STK'mızın ise eğitimleri sürüyor ve onların da eğitimlerini en kısa sürede tamamlayıp akredite ederek, AFAD'a destek olmaları, bize büyük bir kazanım sağlayacak. STK'lar bizim için önemli. Milli Eğitim Müdürlüğü ile yaptığımız protokol çerçevesinde 2 bin öğretmenimizi destek afet gönüllüsü yapacağız. Şu anda 800'e yakın öğretmene eğitimlerimiz devam ediyor. Yakın zamanda bu grup bitecek ve yeni gruba geçeceğiz. 2 bin öğretmenimizi de Destek AFAD gönüllüsü yapmış olacağız. Müftülükle yaptığımız protokol çerçevesinde din görevlilerimizin de eğitimlerini tamamladık. 400 din görevlimiz ise destek afet gönüllüsü oldu" ifadelerini kullandı. (DHA)