Çorum’da son günlerde meydana gelen mantar zehirlenmelerine karşı uyarılarda bulunan Doç. Dr. Murat Doğan, bahar aylarında görülen yağmurların mantar gelişimi için uygun doğal ortamı sağladığını ifade etti. Doğada yetişen mantarların bilinçsizce toplanmasının ve tüketilmesinin, ölümle sonuçlanabilecek zehirlenmelere yol açabileceğini vurgulayan Doç. Dr. Doğan, "Mantar tüketimi ile birlikte ortaya çıkan sağlık problemleri şehrimizde ve ülkemizde sık olarak görülmekte ve ölümle sonuçlanabilecek önemli bir sağlık sorunudur” dedi.

Karnından 10 kiloluk kitle çıktı Karnından 10 kiloluk kitle çıktı

Doç. Dr. Doğan, tüketilen mantar türlerinin bilinmediğini belirterek, “Bu mantarların yutulmasıyla belirtiler 1 ila 3 saat içinde ortaya çıkar ve mide bulantısı, kusma ve karın kramplarının yanı sıra ishali içerir. Şiddetli zehirlenmelerde, karaciğer hasarı, böbrek yetmezliği ile birlikte baş dönmesi, ataksi, titreme, nöbet ve koma gibi nörolojik semptomlar gelişebilir. Bunun sonucu olarak hastalar yoğun bakım takibi gerektiren ve hayatı tehdit eden çoklu organ yetmezliği ile karşı karşıya kalabilmekte ve hatta ölümle sonuçlanabilmektedir" diye konuştu.

Halk arasındaki yaygın söylentilere asla itibar edilmemesi gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Doğan, “Öncesinde hayvanlar tarafından tüketildiği görülmüşse yenebilir. Uzun zamandır bahçemizde bulunan mantar. Yıllardır aynı mantarı topluyoruz gibi yaklaşımlar doğru değildir. Çünkü en sık karşılaştığımız mantar zehirlenmesi vakaları bu hastalardan oluşmaktadır” ifadelerini kullandı. (DHA)