GÖKHAN İÇKİLLİ/SAMSUN , (DHA)- SAMSUN İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, "1 Eylül'den bugüne kadar 111,5 ton palamut avcılığı yapıldı. Deniz suyu soğuduğunda hamsi, mezgit gibi Karadeniz'e has olan balıkların durumlarını da göreceğiz. Şuana kadar yaptığımız gözlemde onlarda da bir bolluk bekliyoruz" dedi.

1 Eylül’de "Vira Bismillah" diyerek denize açılan balıkçılar özellikle palamutta bolluk yaşıyor. Yasak öncesi 25 santimetre olan palamutun boyu 30-35 santimetreye kadar çıktı. İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, 1 Eylül itibariyle bugüne kadar denizlerdeki balıkçılarla beraber yapmış oldukları değerlendirmede palamutta bir bolluk olduğunu söyledi. Sağlam, “Hatta normalde 25 santimetre olan palamut, bugün 30-35 santimetre büyüklüğünde. Ayrıca 500 gram ila 1 kilogram arasında değişik ağırlıklarda. Yasak sürecinde hem deniz dinlendi hem de balıkların büyümesi daha fazla oldu. Eğer bu yasak olmasaydı belki 200-300 gramlarda olacaktı. Bu milli ekonomimize de bir katkı sağlamaktadır” dedi.

'TEZGAHLARDA TANESİ 50-70 ARASI SATILAN İRİ PALAMUTLARIMIZ VAR '

Canik Belediyesi’nden mesleki gelişim eğitimi Canik Belediyesi’nden mesleki gelişim eğitimi

İlerleyen günlerde havaların soğumasıyla birlikte balık çeşitlerinin de artacağını söyleyen İbrahim Sağlam, “Ayın 19'u itibariyle baktığımızda 111,5 ton palamut avcılığı yapıldı. Deniz suyu açısından havalar şuanda sıcak gitmekte. Biraz daha soğuduğunda hamsi, mezgit gibi Karadeniz'e has olan balıkların durumlarını da göreceğiz. Şuana kadar yaptığımız gözlemde onlarda da bir bolluk bekliyoruz. Ama dediğim gibi hava biraz daha soğuduğunda balıkların kümelenmesi daha fazla olacak. Küçük balığın da durumunu göreceğiz. Ama bugüne baktığımızda tezgahlarda tanesi 50-70 arası satılan iri palamutlarımız var. Bu daha bolluk olduğunda belki daha da düşecektir. Amacımız doğal kaynaklarımız tükenmeden yeni nesillere aktarılması ve vatandaşlarımıza ucuz protein kaynağı olarak balık yedirilebilmesi” diye konuştu. (DHA)