Ersin DEMİR/SAMSUN, (DHA)-SAMSUN'da 5 kurum arasında 'Dezonformasyonla Mücadele Kurumlar Arası İşbirliği Protokolü' imzalandı. Protokol kapsamında paydaş kurumlar, dezenformasyonla mücadele edilmesi amacıyla gençlere eğitimler verecek.

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından hazırlanan; Samsun Valiliği'nin himayesinde, İletişim Başkanlığı Samsun Bölge Müdürlüğü, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun Üniversitesi, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında Dezenformasyonla Mücadele Kurumlar Arası İşbirliği Protokolü imzalandı. Gençlerin dijital mecralarda dezenformasyona maruz kalmamaları ve farkındalık oluşturulması adına hazırlanan 7 sayfa ve 12 maddelik protokol, Samsun Valisi Orhan Tavlı'nın oluruyla, İletişim Başkanlığı Samsun Bölge Müdürü Ebu Bekir Ayrancı, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Gençlik ve Spor İl Müdürü Feyzullah Dereci ve İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Murat Ağar tarafından imzalandı.

'EĞİTİCİLER FARKINDALIK EĞİTİMLERİ VERECEK'

Bolu Dağı'nda yoğun kar ulaşımı aksattı Bolu Dağı'nda yoğun kar ulaşımı aksattı

İşbirliği yapılan kurumlardaki gönüllü eğiticilere Dezenformasyonla Mücadele Merkezi uzmanlarınca eğitici eğitimleri verilecek. Bu eğitimleri başarı ile tamamlayan gönüllü eğiticiler, eğitim kurumları başta olmak üzere çeşitli kurum ve kuruluşlarda 'Dezenformayonla Mücadele Farkındalık' eğitimlerini verecek. Ayrıca, Üniversiteler ve İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okullar, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı yurtlar ve gençlik merkezleri ile kamu kurumlarında panel, seminer, toplantı gibi etkinliklerle dezenformasyonla mücadelede farkındalık oluşturulması sağlanacak. İmza töreninde konuşan Samsun Valisi Orhan Tavlı, "Günümüz bilgi çağında, dijitalleşme ile beraber yanlış bilgi ve yalan haber bilgi güvenliği kavramına yeni bir boyut kazandırmıştır. Dezenformasyona karşı daha az dirençli olan ve sosyal medyaya en fazla maruz kalan gençleri, farklı öğrenme yöntemlerini bir arada kullanarak bilgilendirmek ve toplumun genelinde nasıl daha sorumlu medya okuyucusu ve sosyal medya kullanıcısı olunacağı konusunda farkındalık uyandırmak, dijital mecrada dezenformasyonla mücadele etmek bu protokolün asıl amacıdır" dedi.

'TOPYEKÜN MÜCADELE EİLE BAŞARI SAĞLANABİLİR'

Dezenformasyonla Mücadele Kurumlar Arasi işbirliği kapsamında yapılacak proje ve faaliyetlerin önemine dikkat çeken Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi Uzmanı Ümmühan Yücel, "Merkezimiz 2022 yılının Ağustos ayında kuruldu. Dezenformasyonla mücadele, ulusal ve uluslararası boyutta mücadele edilmesi gereken çok kıymetli, çok tehlikeli de bir alan oldu. Çünkü yapılan risk analizlerinde, dünya devletlerini tehdit eden riskler sıralamasında ilk sıralarda artık dezenformasyon geliyor. Bir bilginin yanlışlığını ortaya koymuş olsak bile onun yanlışlığının etkisinin hala devam ettiğini görüyoruz. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, yanlış bilginin yayılma hızı doğru bilginin yayılma hızından kat be kat daha fazla. Böylesi bir ortamda elbette hem ulusal düzeyde, hem uluslararası düzeyde ancak kurumlar arası işbirliği ile topyekûn bir mücadele ile bu tehlike karşısında bir başarı sağlanabilir. Bu anlamda kurumlarımızla yapmış olduğumuz bu işbirliği protokollerinin bizim için çok kıymetli olduğunu ifade etmek isterim. Paylaş kurumlara şimdiden bize ve ülkeye verecekleri katkıdan dolayı teşekkür ediyorum" diye konuştu. (DHA)