Gökhan İÇKİLLİ / SAMSUN, (DHA)- SAMSUN İl Milli Eğitim Müdürü Murat Ağar, kentteki 54 mesleki ve teknik eğitim ile mesleki eğitim merkezlerinin 2024 yılı cirolarının yaklaşık olarak 100 milyon lira olduğunu söyledi.

Türkiye’de olduğu gibi Samsun’da da mesleki ve teknik eğitim okullarının hızlı bir şekilde ilerlediğini ve sürekli kapasitelerini geliştirdiklerini belirten İl Milli Eğitim Müdürü Murat Ağar, “Son olarak Milli Eğitim Bakanlığı koordinasyonunda Cumhurbaşkanlığımızın onayıyla ve yayınlanan genelgeyle de Mesleki Eğitim Politika Belgesi 2024 yılında yayınlandı. Özüne baktığımızda kurumlar arası işbirliğini önceleyen ve ‘herkesin bir mesleği olması gerekir’ sloganıyla hayata geçen bir belge oldu. Bizde bu noktada ilimizdeki mesleki ve teknik eğitim çalışmalarını etkin bir şekilde yürütmeye çalışıyoruz” dedi.

TOGÜ’de n Yerli ve Milli Atağı: Temizlik ve kozmetikte 30 ürün üretildi TOGÜ’de n Yerli ve Milli Atağı: Temizlik ve kozmetikte 30 ürün üretildi

SAMSUN’DAKİ MESLEK LİSELERİNİN CİRO 100 MİLYON TL

Samsun’daki 54 mesleki ve teknik eğitim okulu ile MESEM’in 2024 cirosunun yaklaşık olarak 100 milyon lira olduğunu belirten Ağar, “İlimizde 48 mesleki ve teknik eğitim okulumuz, 6 tane de mesleki eğitim merkezimiz (MESEM) bulunmaktadır. Buralarda toplamda da 25 bine yakın öğrencimiz eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir. İlimizde 36 alanda 72 dalda öğrencilerimiz eğitimlerini sürdürüyorlar. Bu noktada mesleki eğitim okullarımız bir taraftan öğrencilerimizin beceri temelli kazanımlarını oluştururken, diğer taraftan da onların gerçek deneyimler elde etmelerine de fırsat sağlıyor. Bu noktada döner sermayesi olan okullarımızda öğrencilerimiz, öğretmenlerimizle birlikte 2024 yılında yaklaşık 100 milyon liralık bir ciroyla da aslında üretime hem katkı sağlıyorlar hem de kendileri bu deneyimleri gerçekleştiriyorlar. İçerisinden de öğrencilerimiz de bu paydan faydalanıyorlar” diye konuştu.

MESEM’de okuyan öğrencilerin ustalık belgeleri ile mezun olduklarını ifade eden Ağar, “Mesleki ve teknik eğitim okullarımızın yanı sıra 6 büyük ilçemizde de Mesleki Eğitim Merkezlerimiz (MESEM) var. Burada öğrencilerimiz genel olarak hafta da 1 gün okullarda, 4 gün de iş yerlerinde eğitim öğretimlerini iş yeri tabanlı olarak da sürdürüyorlar. MESEM’de olan öğrencilerimiz çırak olarak başladıkları eğitimlerine 11. sınıfta kalfalık belgelerini, mezun oldukları 12. sınıfta da ustalık belgelerini ve okul diplomalarını alarak mezun oluyorlar. Bu noktada öğrencilerimiz hem deneyimlerini gerçekleştiriyor hem de piyasaya mesleki ve teknik eğitim kapsamında aldıkları belgelerle ve becerilerle katılmış oluyorlar” dedi. (DHA)