Aliekber METE-Canberk ÖZTÜRK/ANKARA, (DHA)- TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yapay zeka teknolojilerine ilişkin, "Bu dönem, artık sanayi dönemiyle birlikte yakın dönem insanlık tarihinin 3'üncü büyük dönüşüm dönemidir. Özellikle son yıllarda büyük bir başarıyla sürdürdüğümüz teknolojik dönüşüm sürecinden geri kalmak şöyle dursun önde olmak mecburiyetinde olduğunun altını çizmek isterim" dedi.

TBMM'de, 'Veriden Karara Ulusal Yapay Zeka Zirvesi' düzenlendi. Meclis Tören Salonu'nda gerçekleştirilen ve 5 panelden oluşan zirveye, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu Başkanı Fatih Dönmez, grup başkanvekilleri, milletvekilleri ve çok sayıda davetli katıldı. Zirve, saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

KURTULMUŞ: BAZI MESLEK ALANLARI ORTADAN KALKABİLİR

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu'nun kalıcı hale dönüştürülebileceğini söyledi. Kurtulmuş, yapay zeka teknolojisi ile birlikte dönüşümlerin yaşanabileceğini aktararak, "Hiç şüphesiz bu süreç içerisinde önceden öngörülemeyen, tahmin edilemeyen ya da göz ardı edilen bir takım sosyolojik ve insani sorunların ortaya çıktığını da biliyoruz. Bunlardan en önemlilerinden biri, emek alanında ortaya çıkan bir takım emek alanlarının değersizleştirilmesi ve bu mesleklerin bir kısmının da ortadan kalkmasıdır. Mesela 2025 yılının 8 Mayıs tarihinde burada yapay zekayı konuşuyoruz; eminim ki bundan 10 sene sonra bu Meclis'te konuşacak olan arkadaşlar dünyaya yön veren, şekil veren yeni bir teknolojik dönemden bahsedecekler. Bu dönem, artık sanayi dönemiyle birlikte yakın dönem insanlık tarihinin 3'üncü büyük dönüşüm dönemidir. İnsanın sadece zihin gücünün değil aynı zamanda onun adına karar verebilecek otonom akıl mekanizmalarının ortaya konulması yani insan aklının dışsallaştırılmasıyla birlikte yeni bir teknolojik ekosistemin kurulması çabalarıdır. Bu çabaların başında bizim açımızdan önemli olan şey; özellikle son yıllarda büyük bir başarıyla sürdürdüğümüz teknolojik dönüşüm sürecinden geri kalmak şöyle dursun önde olmak mecburiyetinde olduğunun altını çizmek isterim" değerlendirmesinde bulundu.

'YÜKSEK TEKNOLOJİLERİ İNSANLIĞA YARARLI HALE DÖNÜŞTÜRMELİYİZ'

Kurtulmuş, Türkiye'nin eksikliklerini gidererek yapay zeka teknolojisine öncülük etmesi gerektiğini ve bu adımların atılmasının milli güvenlik meselesi olduğunu ifade ederek, "Bu büyük teknolojik gelişmeler yeni bir sınıfı ortaya çıkarıyor. Dünyadaki bu teknoloji devlerinin büyük patronlarının artık sadece şirket CEO'ları ya da sahipleri gibi değil devlet başkanları gibi davranmaya başladıklarını da görüyoruz. Bu çerçevede ne yazık ki şirket gibi davranan devletlerle, devlet gibi davranan şirketlerin birbirine karıştığı bir dönemi yaşıyoruz. Onun için diyoruz ki; bu süreçte yüksek teknolojilerdeki bu gelişmeleri en iyi şekilde gerçekleştirmek için regülasyonları yaparak insanlığa yararlı olacak büyük teknolojiler haline dönüştürmek bizim önemli vazifelerimizden birisidir. Hiç şüphesiz yapay zeka, otonom sistemler üzerinden insanların zihin kabiliyetlerinin önemli bir kısmını alabiliyor" ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş ayrıca, yapay zeka teknolojisinin insanın yerini almaması gerektiğini ancak tamamlayıcı bir şekilde kullanılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

YILMAZ: YAPAY ZEKA EKONOMİSİ 16 TRİLYON DOLAR CİVARINA ULAŞACAK

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu'nun hazırlayacağı raporu sabırsızlıkla beklediklerini ve raporda yer alan politik önerileri dikkate alacaklarını söyledi. Yılmaz, yapay zeka teknolojisinin köklü dönüşümler sağladığını ve başta sağlık olmak üzere, tarım, ulaştırma alanlarında etkili olduğunu kaydederek, "Tüm bunların yanı sıra yapay zeka teknolojisi, büyük bir ekonomik dönüşüm, farklılık oluşturan bir teknoloji. Küresel yapay zeka etki endeksine göre 2030 yılı itibariyle dünyada oluşacak yapay zeka ekonomisi 16 trilyon dolar civarına ulaşacak. Bu tabii yakın bir vade, gelecekte nerelere gideceğini tahmin edebilirsiniz. Ayrıca yapay zekayla birlikte çalışma hayatında köklü değişiklikler bekleniyor. Bunu da üç gruba ayırabiliriz; bazı meslekler yok olacak gibi görünüyor. Artık insana ihtiyaç kalmayacak, o işler yapay zeka ile yapılacak. Ama bunun yanı sıra yeni bazı meslekler ortaya çıkacak. Bu ikisinden de belki daha önemlisi meslekler devam edecek ama meslekleri icra etme biçimi, icra etme yöntemleri farklılaşacak. Dolayısıyla bu her üç başlık altında da çalışma hayatında çok önemli değişimler, dönüşümler bekleniyor" diye konuştu.

'YOL GÖSTERİCİ DÜZENLEMELERLE HAREKET ETMEKTE FAYDA VAR'

Yılmaz, yapay zeka teknolojisinin kötüye kullanımı durumunda büyük riskler barındırdığını ancak teknolojinin iyiye kullanılması ile pek çok sektörün daha verimli çalışabileceğini ifade etti. Yılmaz, "Bu teknolojiyi aşırı düzenlerseniz gelişmesine engel olabilirsiniz, hiç düzenleme yapmazsanız başıboş ve risklerle karşı karşıya kalabilirsiniz. Uygun dozajda yapılacak bir düzenlemenin çok kıymetli olacağına inanıyorum. Bu çerçevede de yol gösterici düzenlemelerle hareket etmekte fayda var. Hükümet olarak yapay zeka teknolojisi konusunda çalışmalarımız var. Öncelikle Ulusal Yapay Zeka Stratejisi Yönlendirme Kurulunu oluşturduk ve belli periyotlarla bir araya gelip yapay zeka ile ilgili politikalarımızı gözden geçiriyoruz. Bu çerçevede oluşturduğumuz bir ulusal yapay zeka strateji belgemiz bulunuyor. Bu kapsamda da bir eylem planımız var. Özel sektörle, STK'larla geniş katılımlı bir şekilde hazırladığımız 71 eylemden oluşan bir eylem planımız var ve bunu hayata geçiriyoruz. Eylem planımızda Türkçe dil modeli geliştirilmesi, uluslararası iş birliklerinin güçlendirilmesi, yapay zeka ekosisteminin büyütülmesi, nitelikli insan kaynağının artırılması, yerli uygulamaların yaygınlaştırılması ve Türkiye'yi küresel oyuncu yapacak işlemci altyapısının kurulması önemli" dedi.

Ayrıca yapay zekayla ilgili şirketleri destekleyeceklerini söyleyen Yılmaz, üniversitelerde de bu konuyla ilgili lisans programları açıldığını ifade etti.

DÖNMEZ: TBMM OLARAK DÖNÜŞÜM SÜRECİNE YÖN VERMELİ VE DÜZENLEMELİYİZ

Ağıralioğlu: Umut ölçülü siyasettedir (Görüntü eklendi)
Ağıralioğlu: Umut ölçülü siyasettedir (Görüntü eklendi)
İçeriği Görüntüle

Yapay Zeka Araştırma Komisyonu Başkanı Fatih Dönmez de zirve ile Türkiye'nin yapay zeka alanındaki potansiyelini ortaya koymak istediklerini belirterek, "Yapay zeka sadece büyük şirketlerin, belli ülkelerin veya belli meslek gruplarının alanı olamayacak kadar büyüktür. Bu teknoloji; öğretmenlerin sınıfına, doktorların hastanesine, çiftçinin tarlasına, gençlerin hayallerine dokunmalıdır. Biz bu dönüşümün hiçbir bireyi dışarıda bırakmaması için politikalar geliştirmek zorundayız. Yapay zeka kaynaklı riskleri önlemek adına etik standartları belirlemek, doğru regülasyonları ve yönetişim mekanizmalarını oluşturmak da ayrıca görevimiz olmalıdır. Bizler, TBMM olarak yasama organı sorumluluğumuzun bilinciyle bu kapsamlı ve çok boyutlu dönüşüm sürecini sadece izleyen değil, yön veren, düzenleyen ve dengeleyen bir irade ortaya koymak arzusundayız" ifadelerini kullandı.

Dönmez ayrıca, Türkiye'nin yapay zeka kapasitesi ile kısa bir süre içerisinde dünya sıralamasında ilk 20'ye girmek istediklerini ve komisyonun önümüzdeki günlerde hazırlayacağı rapor ile Türkiye'nin yapay zeka vizyonuna katkı sunmak istediklerini söyledi. (DHA)

Kaynak: DHA