Bölge

‘Türkiye'nin ahisi’ seçilen demirci ustasına plaket

Hızır İlyas YILDIRIM/MUDURNU(Bolu),(DHA) – BOLU’nun Mudurnu ilçesinden 'Türkiye'nin ahisi' seçilen demirci ustası İsmail Atlı'ya, Mudurnu'da düzenlenen 37'nci Ahilik Haftası etkinliklerinde plaket takdim edildi.

Mudurnu'da 37’nci Ahilik Haftası çeşitli etkinliklerle kutlandı. Hükümet Meydanı'nda saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda konuşan Mudurnu Kaymakamı Ayhan Kalaycıoğlu, ahiliğin sadece bir meslek örgütlenmesi değil, aynı zamanda dayanışma, yardımlaşma, dürüstlük ve ahlaki değerler üzerine kurulmuş yaşam biçimi olduğunu söyledi.

Etkinlikte ayrıca, Türkiye'nin ve Mudurnu'nun 2024 yılı Ahi Babası seçilen İsmail Atlı ise dedesinden babasına, ondan da kendisine kalan demircilik mesleğini ahilik geleneği ve kültürüyle sürdürmenin gururunu yaşadığını ifade ederek, "Ahilik geleneği Kırşehir'de olduğu gibi Anadolu'nun tarihi kenti, İpek Yolu'nda bulunan Mudurnumuz'da devam etmektedir. Her cuma günü yapılan esnaf duası bu hususlardan biri olup birlik, beraberlik, kardeşlik, dayanışma, kaynaşma örneklerindendir" dedi.

Konuşmaların ardından Bolu'da ve Türkiye'de yılın Ahi Babası seçilen İsmail Atlı, yılın kalfası kasap Ömer Ali Koçoğlu ve yılın çırağı fırıncı Orçun Taha Çaylakoğlu'na protokol üyeleri tarafından plaket takdim edildi. Ahilik geleneği olan şed kuşanma töreni canlandırıldı. Daha sonra ilçede 700 yıldan uzun süredir devam ettirilen esnaf duası yapıldı. Tarihi Demirciler Çarşısı'nda hayır ekmeği dağıtıldı, dua edildikten sonra yemek ikram edildi.

Öte yandan İsmail Atlı'ya ahilik beratı, yarın Kırşehir'de düzenlenecek törenle verilecek. (DHA)