Üniversite öğrencileri, denizden 150 kilo çöp çıkardı Üniversite öğrencileri, denizden 150 kilo çöp çıkardı
Bafra’da İkiztepe Köyü ve Diğer Gezilecek Yerler
Bafra’ya gelen yerli ve yabancı turistler zamanlarının büyük bir kısmını farklı medeniyetlerin izlerini görmek ve bunları fotoğraflamak için harcarlar. Bafra’da gezilecek yerlerin başında Bafra İkiztepe köyü ve İkiztepe höyükleri gelir. Bu köyün dışında Kızılırmak deltası, Şahinkaya kanyonu, Akalan şelaleri, Bafra balık ve baraj gölleri, Asar Kale ve mezarları gibi daha birçok görülmeye değer yerler vardır.

Bafra İkiztepe Köyü Tarihi Hikayesi
Antik çağdan bu yana kullanıldığı anlaşılan bölge, 1940 yılında yapılan kazı çalışmaları ile keşfedilmiş ve çok uzun yıllar sonra kazı çalışmaları genişletilerek çok değerli tarih kalıntılarına rastlanmıştır. Bu kalıntılardan edinilen bilgiye göre bölge Geç Kalkolitik, Geç Demir ve Helenistik çağda oldukça yoğun bir şekilde kullanıldığı anlaşılmıştır. O zamanın mimari yapıları, mezarları çağımıza tarihi bilgi anlamında ışık tutmuştur. Yöreye İkiztepe adının verilme sebebi bulunan höyük sayısından kaynaklanır. Aslında dört höyüğe sahip olan İkiztepe karşıdan bakıldığında sadece iki höyük göründüğü için İkiztepe olarak adlandırılır.

Bafra İkiztepe Köyü’nde ki Tarihi Eserler
Çok eski tarihe ilgi duyanların, en çok önemsedikleri konu İkiztepe Köyü’nde birçok döneme ait kalıntıların bulunmasıdır.
İkiz Tepe’yi gezmeye gelen yerli ve yabancı turistlerin birçoğu binlerce yıl öncesinde yapılan beyin ameliyatı ilgilenirler. Yapılan kazılardan anlaşıldığı üzere ameliyat yapılanların bazılarının 10 sene daha yaşamış olması o zaman ki teknoloji hakkında akıllara bazı sorular getirir
Bölgede ki en net kalıntılar ise Frig dönemine ait çanak ve çömlek kalıntılarıdır
Boyalı olan bazı eserler ise arkeolojik açıdan çok değerli buluntular arasındadır
İkiz tepe höyüğü arkeolojik kazılardan anlaşıldığı kadarı ile Eski Tunç ve Erken Hitit çağında da yerleşim alanı olarak da kullanılmıştır.
Tarihi eser değeri olan buluntular arasında, nekropol, toprak kaplar, süs eşyaları, testiler, silahlar, kemik iğne, metal gereçler de bulunmuştur.
Ayrıca kazı sırasında çıkan ve sayısı 60 kadar olan gömüt hediyelerinin neredeyse hepsi bronz olması da dikkat çekicidir.
Arkeologların ve tarihçilerin en çok dikkatleri çeken konu ise Höyüklerin ikincisinde kazı esnasında ele geçen 58 cm uzunluğunda ki arsenikli bakırdan yapılmış olan dört kanatlı mızrak ucudur. Anadolu Bölgesinde yapılan hiç bir kazıda bu uzunlukta bir mızrağa rastlanmamıştır. Döküm olarak tek seferde üretilmiş olan bu mızrak ucu o zamanın teknolojisine göre oldukça yüksek bir teknik başarı olarak değerlendirilir.
Bölgenin Özellikle Kızılırmak’a yakın bir konumda ve verimli topraklara sahip olması nedeni çeşitli medeniyetlere uzun süreler ev sahipliği yaptığı anlaşılır.

Bafra İkiztepe Köyü Konumu
Orta Karadeniz Bölgesi’nin kıyı kesiminde bulunan İkiztepe Ören Yerinin doğu tarafında Yeşilırmak, batı kısmında ise Kızılırmak olduğu için bölge sadece kültürel ve tarihi açıdan değil aynı zamanda tabiat güzelliği ile de yurdun her tarafından ziyaretçi akınına uğrar. Özellikle Kızılırmak’a yakın bir konumda olması ve verimli topraklara sahip olması nedeni çeşitli medeniyetlere uzun süreler ev sahipliği yaptığı anlaşılan

Bafra İkiztepe Köyüne Ulaşım
Binlerce yıl önce medeniyetin beşiği olduğu anlaşılan İkiztepe Bafra merkeze 7 kilometre uzaklıktadır. Bafra’ya gelen misafirler merkezden kalkan dolmuşlar ile ören yerine ulaşabilirler. Yürüyüş mesafesinde olan ören yerine dileyen yürüyerek de gidebilir.