Fındıkta ‘drakula’ böceği popülasyonunda azalma Fındıkta ‘drakula’ böceği popülasyonunda azalma
Yaşar Doğu’nun Doğum Tarihi ve Yeri
Ünlü güreşçi 1913 yılında dünyaya gelir. Doğum yeri Samsun’un Kavak ilçesi Karlı köyü olan Doğu aslen Kafkas Türkü’dür. Güreşçinin babası Gazi Osman Çavuş annesi ise Feride Hanım’dır. Çavuş olan babası I.Dünya Savaşı’na katılır ve hayatını kaybeder. Annesi ile birlikte annesinin köyü olan Emirli’de yaşamaya başlayan Doğu annesinin yeniden evlenmesi üzerine halasının yanına taşınır. O dönem 5 yaşında olan Doğu halasıyla Amasya’ya bağlı Kurnaz Köyü’nde yaşamaya başlar.

Yaşar Doğu’nun Güreşe Girişi
Ünlü güreşçi Yaşar Doğu’nun güreşle tanışması çocuk yaşlarında olur. Köyde karakucak güreşi yapmaya başlar ve kısa süre içerisinde yörenin başarılı pehlivanları arasında gösterilir. Bu dönemde sadece 15 yaşındadır. Askerlik yaşına gelen Doğu 1936 yılında Ankara’da askerliğini yapmaya başlar. Askerdeyken güreşe olan ilgisi nedeniyle Güreş Kulübü’ne kayıt olur. 1938 senesinde askerliğini tamamlar ve tezkeresini almasının ardından Ankara’ya yerleşir. 1938 yılı itibariyle de kulüp adına minder güreşi yapmaya başlar. Böylelikle karakucak güreşini bırakır.

Yaşar Doğu'nun Güreşteki Başarıları
1939 yılına kadar Güreş Kulübü adına güreşmeye devam eden Doğu Onni Helinen isimli milli güreş takımı antrenörünün dikkatini çeker ve milli takıma kabul edilir. 1939 yılında Avrupa Şampiyonası’na katılır ve 66 kiloda 3 birincilik 1 ikincilik kazanır. Güreşçi 1940 yılında ise İstanbul’da düzenlenen Balkan Güreş Şampiyonası’na katılır ve şampiyon olur. Bu şampiyonluğu aynı yıl Avrupa Şampiyonluğu ile taçlanır. Tarih 1948 yılını gösterdiğinde ise Doğu Londra Olimpiyatları’na katılır ve olimpiyat şampiyonu olur. 1951 yılına gelene kadar çeşitli şampiyonalara katılan ve ödüller alan Doğu 1951 yılında Dünya Şampiyonası’na katılır ve bu şampiyona da dünya şampiyonluğu kazanır.
1951 yılında güreşi bırakan Doğu aynı yıl milli güreş takımının antrenörlüğünü yapmaya başlar. Milli güreşçiler yetiştiren Doğu 1955 yılında kalp krizi geçirir ve kendisine işini bırakarak dinlenmesi önerilir. Ancak önerileri dikkate almayan başarılı güreşçi çalışmalarına devam eder.

Yaşar Doğu’nun Aldığı Madalyalar
Türk güreşinin babası olan Yaşar Doğu’nun güreş hayatı çok sayıda madalyalarla taçlanır. Güreşçinin aldığı madalyalardan bazıları şunlardır;
Dünya Güreş Şampiyonası altın madalya 1951 (hafif ağır siklet)
Olimpiyat Oyunları altın madalya 1948 (yarı orta siklet)
Avrupa Güreş Şampiyonası altın madalya 1949 (orta siklet)
Avrupa Güreş Şampiyonası altın madalya 1947 (hafif siklet)
Avrupa Güreş Şampiyonası altın madalya 1946 (yarı orta siklet)
Balkan Oyunları gümüş madalya 1940 (hafif siklet)
Avrupa Güreş Şampiyonası gümüş madalya 1939 (hafif siklet)
Yaşar Doğu’nun 1947, 1940 ve 1939 yılında aldığı madalyalar erkekler grekoromen stil dalında iken diğerleri erkekler serbest stil alanındadır. Bunlar yanı sıra Doğu milli güreş takımı adına çalıştığı dönemde 47 maça çıkmış ve bu maçların 46 tanesini kazanmıştır.

Yaşar Doğu’nun Ölüm Tarihi Ve Yeri
1955 yılında kalp krizi geçiren güreşçi çalışmalarını bırakmaz ve milli takım için güreşçi yetiştirmeye devam eder. Tarihler 8 Ocak 1961’i gösterdiğinde ise ikinci bir kalp krizi geçirir. Bu krizi atlamayan güreşçi hayatını kaybeder. Ankara’da hayatını kaybeden güreşçi Ankara’da bulunan Cebeci Şehitliği’ne defnedilir. Ölümünün ardından ismi Ankara’da hizmet veren bir spor salonuna verilir ve güreşe verdiği katkılar nedeniyle her yıl adına Uluslararası Güreş Turnuvası düzenlenir.